Print

Print


Themabijeenkomst dendrochronologisch onderzoek in archeologische praktijk 

14 juni 2018 (middag)


 

Doelgroep: PvE opstellers, (veld)archeologen en beleidsarcheologen 

 

Dendrochronologie of ‘boomtijdkunde’ is de wetenschap die zich bezighoudt met het dateren van houten objecten met behulp van de jaarringpatronen in dat hout. Ook kan met dendrochronologisch onderzoek bepaald worden waar het hout dat in ons erfgoed is verwerkt, precies vandaan kwam. Na het bijwonen van deze bijeenkomst ben je weer helemaal up to date met de meest actuele kennis en hoe je deze het beste kunt toepassen in de archeologische praktijk. 

 

Het eerste deel van de middag  staat in het teken van actuele kennis over dendrochronologisch onderzoek. Dan gaan we naar de praktijk en het lab van de dendrochronologisch onderzoeker. Hoe werkt de methode en hoe wordt hij toegepast? Op welke wijze kan je er tijdens het veldwerk voor zorgen dat je de beste monsters neemt? In het afsluitende deel kunnen de deelnemers hands-on aan het werk met het nemen van monsters en het bekijken van monsters. 

 

Deze themabijeenkomst is een samenwerking tussen SIKB en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Prof. Esther Jansma (RCE en Universiteit Utrecht) zal de themabijeenkomst inhoudelijk begeleiden. 

 

Datum: 14 juni 2018 
Tijd: 13.00 tot 16.30 uur
Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Smallepad 5 te Amersfoort  

Deelname aan de bijeenkomst is gratis.

 

Aanmelden kan via deze link https://www.sikb.nl/agenda/themabijeenkomst-dendrochronologisch-onderzoek-in-archeologische-praktijk-14-juni-2018


 

Of via www.sikb.nl (onder Agenda)